Yaklaşık 1.5 senedir bakmaya çalıştığımız bitki akvaryumumuz hakkında yazmak istiyorum bu kez de.
Bir arkadaşımızdan görüp özendiğimiz ve evimizdeki ilk günden itibaren hayallerini kurduğumuz akvaryumumuza 2009 yazında kavuştuk. İlk başlarda yosun, salyangoz gibi problemler yaşasak da sorunlara çareler bularak daha bir zevk almaya başladık.
Şu anda her sabah yemleme ve 1-2 haftada bir su değiştirme dışında kendi kendine yeter durumda. Akvaryum canlılarımızın sevimlilikleri ve salonumuzu renklendirmesi bu kadarcık bakımı, ilgiyi fazlasıyla karşılıyor.
Bitki akvaryumumuzda şu anda 3 çeşit bitki var. Ön ortada akvaryumu boydan boya kaplayan ve pembe renkleriyle çok hoş görünen bitki favorimiz. Ön yanlarda daha uzun boylu yavaş yavaş tüm akvaryuma yayılan bitki de güzel görünüyor, arka yanlarda ise upuzun boyunu düzenli aralıklarla kısaltmamız gereken kırmızı renkli güllerimiz var. Bitkilerin Türkçe isimlerini ben de tam bilmiyorum, Latince isimleri için akvaryum.com'u tavsiye ederim. Tüm akvaryum canlıları hakkında bilgiyi bulabilirsiniz burada. Özellikle ilk başladığmız zamanlarda sık sık danıştığımız adresti.
Bitkilerimiz dışındaki canlılarımıza gelince, 20-30 canlı var sanırım şu anda. Sayıları zaman zaman değişiyor yeni gelenler ve maalesef hayatını kaybedenlerle. Bazen hastalık, bazen akvaryum dışına kaçmalar. Daha önce karideslerimizden birini gece yarısı holümüzün ortasında canlı olarak bulup akvaryuma geri atarak yaşamasını sağlamıştık, ama geçen bayram dönüşü zıplayan neon tetramızı kurumuş halde bulduk akvaryumun yanında. Bir keresinde de camlara yapışarak dolaşan salyangozlardan biri hızını alamayıp akvaryumun dış camına çıkmıştı, neyse ki su dışında da bir süre hayatını devam ettirme özelliğiyle bu macera hayatına mal olmamıştı.
Akvaryumumuza en son eklenen balıklar 3 melek balığı. Daha önce gördüğüm ve beğendiğim meleklerin hassas balıklar olduğunu düşünerek akvaryuma eklemeye cesaret edememiştim ama akvaryumcuya gittiğimiz birgün dayanamayıp 3 tane birden aldık, çok da iyi yapmışız çünkü sandığım gibi zor canlılar değilmiş. Ayrıca çok eğlenceliler. Akvaryum çevresine yaklaşan biri oldu mu kesinlikle kaçırmıyorlar, hemen yakınınıza gelip meraklı gözlerle sizi izliyorlar. Hele de yem vereceğinizi anladıklarında hızlı hızlı hareket ederek sabırsızlıklarını gösteriyor bu boğazına düşkün canlılar.
melekler |
Özellikle bitki akvaryumuna çok yakışan bir diğer türümüz de neon tetra. Bordo-mavi renkleriyle, sürü halinde bitkilerin arasında keyif süren bu canlılar oldukça sakinler. Minik boyutlarıyla çok dayanıklı değiller, ama 15'lik bir grup halinde aldıklarımız kayıplar verse de fena performans göstermediler.
neon tetra sürüsü |
Görünümleri ve şirinlikleri ile akvaryuma renk katan canlıların yanı sıra akvaryumda birçok görev balığı var. İlk canlılarımız çöpçüler, sürekli kumu eşeleyip birşeyler arıyorlar ve yem fazlalıklarını temizliyorlar.
komando çöpçü |
Yosun problemimizi çözmemizi sağlayan SAE'ler gerçekten de müthiş birer yosun yiyici. Biraz büyüdüklerinde yeme alışıp yosunları bırakıyorlar ama yine de akvaryumun yosun kaplanmasını engelleyen canlılar bunlar.
bitki yapraklarının arasında SAE |
Akvaryumda balık haricinde de canlılar var. Bunlardan biri karideslerimiz. Akvaryumun her bir noktasında dolaşıp bulduklarını bacaklarıyla eşeleyen bu canlılar, akvaryumdaki fazlalıkları temizlemede oldukça başarılılar.
Amano karides |
Bunlardan başka parazit salyangoz yiyici Makrakanta, güzel görünümlü Colisa, canlı doğuran Velifera, yosun temizleyiciler Nerit salyangozu ve Vatoz akvaryumun diğer sakinlerinden. Canlı doğuranlardan ümitli olsak da şimdilik balıklarımızdan yavru alamadık. İlerleyen zamanlarda gelişme olursa onların da fotoğraflarını paylaşmayı çok isterim.