24 Ekim-11 Kasım tarihleri arası Dünya Origami Günleri olarak belirlenmiş. Aslında Japonya'da Origami Günü olarak kutlanan 11 Kasım, Amerikalılar tarafından origamiyi Amerika'ya getiren Lillian Oppenheimer'ın doğum günü olan 24 Ekim ile birleştirilerek Origami Günleri'ne çevrilmiş. Uzun zamandır Origami ile ilgili birşeyler yazmayı düşünürken, yazımı bu günlerde ekleyerek kendi çapımda bir kutlama yapmak istedim.
Origami ile olan ilişkim, sanırım çocukluğumda hafta sonu sabahları TRT'de yayınlanan çocuk programlarıyla başladı. Lisans eğitim sürecinde Akif Hoca'dan aldığım Geometrik Origami dersi ise ilişkimizi farklı boyutlara taşımamıza sebep oldu. Japonya, Japonca, Japon insanlarına olan sevgim bu Japon sanatına daha da yakınlaşmamın başlıca sebebidir diye düşünüyorum.
Origaminin farklı farklı türleri var aslında. İstediğim kadar vakit ayıramasam da farklı türlerden, farklı şekiller katlamaya çalışıyorum. En meşhur origami sanırım Turna (Origami Crane). Turna, Klasik Origami olarak isimlendirilebilecek türden. Bu türün özelliği tek parça kağıttan, makas ve yapıştırıcı kullanmadan yapılıyor olması. Benim henüz yapmaya cesaret edemediğim akıl almaz örneklerini geçen sene hayatını kaybeden heykeltraş Eric Joisel'in web sayfasından inceleyebilirsiniz.
Turna Kawasaki rose |
Geometrik origami dersinde de örneklerini gördüğümüz Modüler Origami, aynı şekle sahip birçok modülün birbirine geçirilmesiyle oluşturuluyor. Bunda modülleri oluşturmak o kadar zor değil ama birleştirme kısmı insanı oldukça zorluyor. Bu türde kendi tasarımlarını da bulabileceğiniz Meenakshi Mukerji'nin sayfasını inceleyebilirsiniz.
Bir diğer Origami çeşidi de Tessellation. Tessellation ile geçen sene tanıştım ve en çok bu çeşidini sevdim diyebilirim. Yine tek bir kağıttan makas, yapıştırıcı kullanmadan yapılıyor ve birbirini takip eden katmanlardan oluşan bir şekil çıkıyor ortaya. Şimdiye kadarki örneklerini Origami anlatma konusunda usta olduğunu düşündüğüm Sara Adams'ın sitesindeki videolardan takip ederek tamamlayabildim. Videodan izleyerek adım adım yapmakta ne var ki diye düşünebilirsiniz ama, bazıları saatler süren videoları izlediğinizde o kadar da kolay olmadığını anlayabilirsiniz.
Hydrangea (Shuzo Fujimoto) |
Snowflake (Dennis Walker) |
Benim denediğim Origami türleri bunlar. Bir de Amerika seyahatimiz sırasında satın aldığım hazır paketlerde sunulan örnekler var. Yapacağınız şeklin her bir parçası için farklı farklı malzeme ve kağıtlar içeren paketlerden çıkan talimatları izleyerek sonundaki şekli yapabiliyorsunuz. Biraz daha kolay ama görsel olarak hoş.
Paper Dolls |
Şimdiye kadar katlayabildiğim birkaç örneğin fotoğraflarını eklemeye çalıştım. Bundan sonra yeni ve farklı örnekleri paylaşmaya devam etmeyi düşünüyorum.