13 Aralık 2011 Salı

Şeb-i Arus

Dinle, bu ney nasıl şikayet ediyor; ayrılıkları nasıl anlatıyor.
Diyor ki: Beni kamışlıktan kestiklerinden beri feryadımla erkek de ağlayıp inlemiştir, kadın da.
Ayrılıktan şahrem-şahrem olmuş bir gönül isterim ki iştiyak derdini anlatayım ona.
Aslından uzak kalan kişi, gene buluşma zamanını arar.
(Mesnevi Tercemesi ve Şerhi/ Abdülbaki Gölpınarlı, İnkılap Yayınevi)

Mesnevi eserine ney sembolü ile ayrılıktan şikayet ettiği bu dizelerle başlayan Mevlana, ölümünü bir vuslat olarak görmüş ve ölüm gününü düğün gecesi anlamına gelen Şeb-i Arus olarak saymıştır. Miladi 17 Aralık 1273'te vefat eden Mevlana'nın ölüm yıldönümü, Aralık ayı boyunca başta Konya olmak üzere dünyanın farklı yerlerinde kutlanmakta. Ben de bir blog yazısıyla bu kutlamalara katılmak istedim.

Konya'daki etkinliklere ilki 2005'te olmak üzere 3 kez katılma imkanı buldum ben de. Hem Mevlana'nın türbesini ziyaret, hem de Aralık ayı boyunca Konya Mevlana Kültür Merkezi'nde yapılan Şeb-i Arus törenlerine katılmak büyük bir zevkti. Ben ziyaretlerimi 3 farklı tur firması aracılığıyla yaptım ama son turumuzda, son yıllarda Şeb-i Arus'un daha bir popüler hale gelmiş olması sebebiyle tur rehberimiz, yol arkadaşlarımız, otelimiz pek iyi değildi. Ben her türlüsünden büyük zevk alıyorum ama Konya ziyaretinin bu hale getirilmiş olması çok da hoşuma gitmiyor.

Yeşil Türbe
Konya ziyaretinin Mevlana Türbesi ziyaretinden sonraki en ilginç kısmı Mevlana Kültür Merkezi'nde gerçekleşen anma töreni. Ahmet Özhan'ın verdiği Tasavvuf Müziği Konseri ile başlayan etkinlik, sema töreni ile devam ediyor. Talebi karşılamak için hem gündüz, hem de gece gerçekleşen bu törene sahne dışında tamamen karanlık ortam sağlanabildiği için gece katılmak çok daha etkileyici. Belli bir kısmından sonra flaşlı fotoğraf çekmenin yasak olduğu sema töreni sırasında, sağlanan karanlık ve sessizlik sayesinde semazenlerin duygularını yakalamaya çalışmak eşsiz bir tecrübe oluyor. Bu arada fotoğraf çekmek için tripod götürmek şart diyebilirim. Hatta ben ikinci gidişimde en üstte sadece basın mensuplarının alındığı kısma güvenlik görevlisini ikna ederek sızmış, sahneyi bütün olarak fotoğraflama imkanı bulmuştum. Ama oturma alanlarında da tripodu kurmak için yeterli alan bulunuyor, tabi yukarıdan yakaladığınız açıyı bulmak mümkün değil.


Kanun kursumuzda da Serap Hoca, geçen hafta sema töreninde semazenlerin dönüşüne eşlik eden "Dinle Sözümü Sana Direm Özge Edadır" Segah İlahisini çalışmamızı istedi. Onun icrasını da buradan paylaşmak istiyorum. Önümüzdeki Pazar da devlet korosunun konserinde Suzidilara Mevlevi Ayini çalınacak.