12 Aralık 2013 Perşembe

ITEA & ARTEMIS Co-summit 2013

Geçtiğimiz hafta 4-5 Aralık tarihlerinde Stockholm'de, ITEA ve ARTEMIS tarafından düzenlenen Co-Summit'teydik. ARTEMIS (Advanced Research and Technology for Embedded Intelligence and Systems) Industry Association, Avrupa'daki araştırma kurumları ve endüstri kuruluşlarının üyelikleriyle oluşturulmuş olan bir ortaklık. ARTEMIS Joint Undertaking, yayınladığı çağrılarla Avrupa'daki araştırma projelerine destek oluyor. ITEA (Information Technology for European Advancement), yazılım tabanlı proje önerileri alarak yine Avrupa'daki araştırmalara destek olan bir program. Avrupa Birliği projelerinde ICT (Information and Communication Technologies) alanı altında yer alabilecek olan projelerin, bu iki kuruluş tarafından desteklenmesi mümkün. 

ARTEMIS ve ITEA projelerinin sergilendiği ve aynı zamanda programlar hakkında konuşmaların yapıldığı bu etkinliğe, bir ARTEMIS projesi olan çalıştığım PaPP projesi adına katıldık. Projede yeni olduğumdan çok aktif bir katılımım olmadı ama, diğer arkadaşların proje standında katılımcıların sorularını cevaplamaları sırasında projenin geneli hakkında biraz daha bilgi sahibi oldum. Ayrıca diğer proje standlarını gezerek bilgi alma ve bazı konuşmalara katılarak program hakkında bilgi edinme fırsatı buldum. Türkiye'de de TÜBİTAK projelerinin alanlara özel bu tür etkinliklerinin olmasının çok faydalı olacağını düşünüyorum. Özellikle çalıştığınız veya aklınızda olan proje konularına yakın projeleri görme ve bu konularda çalışan insanlarla tanışma fırsatı açısından çok faydalı olacaktır. 


Projeler hakkındaki izlenimimi de paylaşmak istiyorum. Genel olarak baktığımda konular birbirine oldukça yakın, ama akademik yayın ve çoğunlukla endüstriye bir katma değerle sonuçlanacağı düşünülünce proje önerileri kabul görebiliyor. Projelerde oldukça fazla sayıda ve farklı yerlerden ortaklar var, bu da uluslararası bağlantıların çok önemli olduğunu gösteriyor. Araştırma kurumu olmasa da bir Türk şirketini (Innova) projelerden birinde (Imponet) ortak olarak görmek de sevindiriciydi.  


Stockholm'ün kuzeyindeki Scandic Infra Business Center'da düzenlenen etkinliğin bu sene Stockholm'de gerçekleşmesi ve kolaylıkla katılabilmem, yeni başladığım projeyi tanımam için çok faydalı oldu. Her yıl farklı bir ülkede gerçekleşen etkinliğin ikinci gününde başlayan ve güney ülkelerden gelen katılımcılar için büyük bir sürpriz olduğunu düşündüğüm kar, beni Stockholm'ün ilk karıyla da tanıştırmış oldu.