Stockholm'de ziyaret ettiğimiz diğer bir müze,
Bilim ve Teknoloji müzesiydi. Özellikle bir sene için sergilenmekte olan
Game On 2.0 sergisi, ziyaretimizin motivasyonu oldu. Güneşli bir Cumartesi sabahı ilk ziyaretçileri olduğumuz müzenin girişinde, çoğunluğunu çocukların oluşturduğu bir kuyrukta bir süre bekledikten sonra içeri girebildik.
Müzede İsveç ve İskandinavya'nın teknoloji tarihiyle ilgili bölümler vardı. Telefonlara ayrılmış olan bölümde, hala İsveç'in en büyük teknoloji şirketi olan ve çalışmakta olduğum Kista'da çok sayıda binasının bulunduğu Ericsson'un çok miktarda telefonu sergileniyordu.
Fotoğraf tarihine ayrılan bölüm de benim için ilgi çekiciydi. Net bir görüntü alabilmek için insanların dakikalarca hareketsiz durmak zorunda olduğu zamanlardan günümüzdeki teknolojiye gelmiş olmamız, bu alanda teknolojinin oldukça faydalı olduğunu göstermekte, ama yine de insan gözüyle karşılaştırılamayacak durumda olması düşündürücü.
|
Bir fotoğraf makinası |
Farklı mikroişlemcilerin de sergilendiği hesaplamalara ait bölümün
İstanbul Bilim ve Teknoloji Müzesi yanında oldukça sönük kaldığını söyleyebilirim. Daha eski tarihlere baktığımızda Osmanlı tarihinde astronomi, geometri, fizik alanlarında çok daha fazla teknolojik yenilik görmek mümkün. Ne yazık ki yakın tarihte bu konularda oldukça geri kalmış durumdayız.
|
Bir mikroişlemci |
Daha fazla hevesli olduğumuz Game On sergisi, uzun bir zaman dilimindeki oyun araçları ve oyun konsollarını içeriyordu. Bu bölüme, özellikle çocuklar tarafından oldukça fazla talep vardı. Bizim için de çocukluğumuzda eğlencemiz olan ve artık tarihteki yerini alan tetris, atari gibi oyuncakları görmek nostalji oldu.