31 Ağustos 2014 Pazar

ACACES 2014

Doktora hayatım boyunca hep gitmek isteyip de gidemediğim HIPEAC tarafından düzenlenen ACACES yaz okuluna (International Summer School on Advanced Computer Architecture and Compilation for High-Performance and Embedded Systems) bu sene katılmak nasip oldu. Avrupa'nın farklı ülkelerinden, çoğunluğu Bilgisayar Mimarisi alanında çalışan doktora öğrencisi olan katılımcılarıyla benim için her açıdan çok güzel bir deneyim oldu. 


5 gün süren yaz okulu, çoğunluğu Amerika'daki üniversitelerden farklı hocaların farklı konulardaki dersleriyle dolu dolu geçti. Hem derslerin konuları hakkındaki bilgimi arttırmam, hem de bu alandaki en iyi insanların çalışmalarını birinci ağızdan dinlemem açısından oldukça verimliydi. Dersler haricinde de, Avrupa'da çalışma alanlarımızın çok yakın olduğu insanlarla görüşüp bilgi alışverişinde bulunmak çok keyifli ve ilginçti. Özellikle bir günün öğleden sonrasında düzenlenen poster sunumları, ilgi çekici çalışmaları yakından incelemek açısından oldukça faydalı oldu.
Birkaç Türk öğrencinin katılımı mutluluk verici olsa da, doktorasını Türkiye'de yapmakta olan bir katılımcının bulunmamasına üzüldüğümü söyleyebilirim. Sohbetlerimiz sırasında, Avrupalı öğrencilerin yapmakta oldukları işleri ve heveslerini Türkiye'dekilerle karşılaştırdığımızda kesinlikle ülkemizde en az aynı seviyede insanlar olduğunu söyleyebilirim. Ama muhtemelen kaynak yetersizliğinden hem eğitici, hem de motive edici bu etkinliğe katılımın olmaması gerçekten üzücü. Yaz okulu sonrasında verdiğim en büyük karar: Ne yapıp edip gelecekteki öğrencilerimi bu etkinliğe göndermek :)