20 Mayıs 2019 Pazartesi

HiPEAC CSW Spring 2019

Oldukça uzun zaman aradan sonra blog yazısı yazmanın mutluluğu ve heyacanı içindeyim. Son yazımı paylaşalı neredeyse 5 yıl olmuş... Geçen zaman içinde hayatımda oldukça fazla şey değişti: Aile fertlerimizin sayısı, yaşadığım şehir, çalıştığım okul. Bu değişikliklerin hepsi de istediğim ve beni mutlu eden değişiklikler.

Bunca zamandır yazmadım, ama yazmaya çok niyetlendim. Ve en sonunda geçen süre içindeki ilk yurt dışı akademik seyahatimi paylaşmak üzere yazıyorum. Eskisi gibi fotoğraflar çekme imkanım olmadı ama bir yerden başlamak lazım diyerek az fotoğraflı bir yazıyla tekrar buradayım. Umarım bundan sonra eski yazı tempomu yakalayabilirim.

Yazıyı yazmama sebep olan olay, Nisan ayında Edinburg'da HiPEAC tarafından düzenlenen Computing Systems Week etkinliğine davetli konuşmacı olarak katılmam. 5 yıl sonra ve İzmir'den ilk yurt dışı seyahati, yine 5 yıl sonra ilk uluslararası akademik etkinlik, uluslararası bir etkinliğe ilk kez davetli konuşmacı olarak katılmak, ailemizin yeni üyesiyle ilk yurtdışı seyahati, ilk Edinburg ziyareti.

Computing Systems Week toplantıları, yılda iki kez bahar mevsimlerinde Avrupa'nın farklı şehirlerinde yapılıyor. Bu toplantı kapsamında bu kez altıncısı düzenlenen Student Challenge oturumuna geçen sonbahar toplantısında da organizasyon komitesinde yer alarak dahil olmuştum ama katılmamıştım. Bu kez Edinburg gibi vize işleriyle uğraşılması gereken bir yer olsa da katılmak istedim ve bu seyahatlere tekrar başladığım için oldukça mutlu oldum. 
Student Challenge, belirlenen bir konu, bir problem için öğrenciler tarafından önerilen çözümlerin öğrenciler tarafından sunulduğu bir oturum. Benim bu etkinliğe dahil olmam, geçen sene bizim bölüme bu etkinliği duyurmam ve bir öğrenci grubunun katılmasıyla oldu diyebilirim. Sonrasında daha önce birlikte çalıştığımız ve organizasyonunda yer alan arkadaşın organizasyon komitesine beni de davet etmesiyle ben de bu işin bir parçası oldum. Avrupa'daki bilgisayar mimarisi alanında oldukça iyi ve güvendiğim, önceki yıllarda da farklı etkinliklerine katıldığım HiPEAC topluluğuna aktif katılımım için de güzel bir adım oldu. 


Bu seneki bahar toplantısındaki, CSW Spring 2019, Student Challenge oturumu başında bir konuşma yaparak kendimi tanıtma ve bu seneki oturumun konu başlığı olan "AI for Humanity" konusuna kendi bakış açımı paylaşma imkanım oldu. Sonrasında yine bizim bölümden bir öğrenci grubu da dahil farklı okullardan öğrenci sunumlarıyla devam etti. Toplamda 3 gün süren toplantıda farklı konularda sunumlar ve çalıştaylar vardı. Hepsine katılım sağlayamasam da bazı oturumları dinleme imkanım oldu, ve bu kadar aradan sonra böyle bir ortamda olmak beni oldukça mutlu etti. Ayrıca uzun bir ara vermeme rağmen konuları/trendleri takip edebiliyor olmam da ayrıca sevindirici bir durumdu benim için. Sonraki HiPEAC etkinliklerine katılmak için sabırsızlanıyorum.


Hava sıcaklığı 8-9 derecelerde olduğu için doğası çok güzel olan Edinburg'u çok fazla gezme imkanımız olmadı, ama görebildiğimiz güzellikleriyle Edinburg'u sevdik. Daha önce benzerini Londra'da gezme imkanımız olan İskoçya Ulusal Müzesi, en fazla zaman geçirdiğimiz yer oldu. 3 yaşındaki bir çocukla kapalı mekanda eğlenmek için oldukça uygun bir yer olduğunu söyleyebilirim. Son gün güneşin yüzünü göstermesiyle havanın yumuşamasını fırsat bilip parklarında daha fazla zaman geçirme şansımız olunca şehrin yeşilliği ve tertemizliğini biraz daha yakından görebildik. Gezi zamanı olarak çok daha güzel bir havada (muhtemelen Temmuz-Ağustos aylarında) daha uygun olacağını düşünüyorum, ve aklımda başka planlar var :)