31 Ekim 2013 Perşembe

ERCIM Doktora Sonrası Araştırma Bursu

Avrupa'da doktora sonrası araştırma yapmaya karar verdikten sonra nerelere, nasıl başvurabilirim konusunda oldukça detaylı bir araştırma yapmam gerekti. Doktorada çalıştığım alanda (Computer Architecture) daha fazla çalışmalar Amerika'da yapıldığından ve doktora boyunca hep Amerika'daki araştırma gruplarını ve yayınları takip ettiğimden Avrupa bana oldukça yabancıydı. 

Öncelikle Avrupa ülkelerindeki üniversite ve araştırma merkezlerini araştırarak başladım. Özellikle yüksek performans ve gömülü sistemler alanında, Avrupa'daki en önemli araştırma networku olan HIPEAC (European Network of Excellence on High Performance and Embedded Architecture and Compilation)'in ilgili alanlardaki iş ilanlarını yayınladığı sayfasının bana çok yardımcı olduğunu söyleyebilirim. Şu andaki çalışmalarımın desteklendiği ERCIM bursunun ilanını da burada buldum. Bilgisayar mimarisi alanında Avrupa'da araştırma pozisyonu arayanların bakacakları ilk yer burası olmalı. 

SICS (Swedish Institute of Computer Science)'teki doktora sonrası araştırma çalışmalarımda ERCIM bursu tarafından destekleniyorum. ERCIM (European Research Consortium for Informatics and Mathematics), Avrupa'daki matematik ve enformatik alanlarında çalışan araştırma enstitülerinin üye oldukları bir kurum. Farklı farklı araştırma projeleri, çalışma grupları var. Benim kazandığım burs (ERCIM Alain Bensoussan Fellowship Programme) da üye enstitülerde doktora sonrası araştırma yapacakların desteklendiği bir proje. Nisan ve Ekim dönemlerinde olmak üzere yılda iki başvuru dönemi var. Doktora sahibi veya bitirmek üzere olanlar internet üzerinden başvurabiliyorlar. Ben henüz mezun olmadan önce (2013 Nisan döneminde), çalışmaya ne zaman başlayabileceğimi belirterek başvurmuştum. Bu bursa doktora sonrası araştırma yapmaya karar verdikten sonra internette yaptığım araştırmalarda rastlamıştım ilk olarak. Daha sonra üye enstitüleri ve benim ilgi alanımdaki grupları tek tek incelemeye çalıştım. Bu bursa başvurmak için gitmeyi düşündüğünüz yerdeki bir hocayla iletişim kurup ondan onay almakta fayda oluyor, böylece kuvvetli adaylardan biri oluyorsunuz. Bursun verilmesine son olarak ERCIM karar veriyor, ama enstitüden onay almış kişiler arasından seçim yapılıyor muhtemelen. Ben gitmek istediğim yere karar verme aşamasındayken yukarıda bahsettiğim HIPEAC'in sayfasında ERCIM bursu üzerinden bir pozisyon ilanı çıktı. Aslında benim buradaki hocayı araştırıp bulma ve ona yazma ile bu ilanı görmem arka arkaya oldu. Ben ERCIM bursuyla gelmek istediğimi belirten e-postayı SICS'teki hocaya göndermiştim ki, HIPEAC'in web sayfasında ilanı gördüm. Zaten hocadan da böyle bir pozisyonun açıldığı ve ERCIM bursuna başvurmama onay verdiği cevabını aldım. Sözün özü bu bursa başvurmak için illa ki açık bir pozisyonun olması gerekmiyor, gitmek istediğiniz ERCIM üyesi enstitülerdeki hocalarla bağlantı kurabiliyorsunuz. Ama benim durumumdaki gibi enstitü tarafından bu bursu kazandığınız takdirde çalışabileceğiniz bir pozisyon da açılabiliyor. Her iki durumda da internet üzerinden ERCIM bursuna başvuru yapıp tercih ettiğiniz enstitüyü belirtmeniz gerekiyor. 

Bursun imkanlarına gelince; 12 ay boyunca her ay gittiğiniz enstitüye göre değişen bir burs miktarı var. Onun haricinde belli limitlere kadar ülkenize gidiş-dönüş uçak biletinizi, yıl içerisinde katılacağınız konferansları yine burs karşılıyor. 1 yıl süresince diğer iki ERCIM enstitüsüne gidip orada zaman geçirmeniz gerekiyor, ve buralardaki masraflarınız da burs tarafından karşılanıyor. Ayrıca yılda bir kez, üye ülkelerden birinde ERCIM bursiyerlerinin tanışmalarını sağlayacak bir seminer düzenleniyor ve bu seminer katılım masraflarını da ERCIM  karşılıyor. Sonuç olarak, Avrupa'daki araştırmacıların birbirleriyle tanışmaları ve birlikte çalışmaları hedeflenmekte ve bunun için destek verilmekte. 

Bu bursun; bundan sonraki çalışmalarımda Avrupa'dan bağlantılar oluşturmak, birlikte ortak çalışmalar yapmak motivasyonuyla niyetlendiğim doktora sonrası araştırma çalışmam için güzel bir imkan olduğunu söyleyebilirim. Stockholm ve SICS hakkında çok fazla bir fikrim yoktu, ama ilk izlenimlerim oldukça olumlu. Stockholm güzel bir şehir, kuzey insanları sakin ve saygılı. SICS çalışmalarımla oldukça paralel işlerin yürütüldüğü, profesyonel bir araştırma merkezi. Çalışacağım proje de oldukça aktif ve geniş kapsamlı bir proje. 


30 Ekim 2013 Çarşamba

Stockholm'de Hayat

Yazmadığım son 6 ayda doktora sonrası araştırma için karar verme, başvuru, kabul edilme ve başlama dönemlerinden geçtim. 1 haftadır da SICS'te çalışmak üzere geldiğim Stockholm'deyiz. Başvuru ve kabul edildikten sonraki süreçte oldukça çok şey yaşadım ve birçok yeni şey öğrendim. Bundan sonraki birkaç yazımda, birilerine faydasının dokunabileceğini düşündüğüm için bu süreçlerden bahsetmek istiyorum. Sonra da 1 senelik Stockholm hayatımızdan neler düşerse kısmetimize..