24 Kasım 2013 Pazar

Fotomässan

Bugün Stockholm fotoğraf fuarı Fotomässan'ı ziyaret ettik. Buralardayken ilginç etkinliklere katılmak istiyorum, ilgi alanım fotoğrafla ilgili bu etkinliği görünce kaçırmak istemedim.


Fuar, Stockholm'ün güney kısmında yer alan Stockholmsmassan (Stockholm sergi/fuar merkezi)'daydı. Cuma günü başlayıp 3 gün süren fuar, çok kalabalık ve geniş bir alana yayılmış olmasa da fotoğrafla ilgilenenler için ilginçti. 

Özellikle Nikon ve Canon, sahip oldukları oldukça büyük standlarla oldukça fazla sayıda insanın ilgi odağıydı. Biz de 800 mm'ye kadar çıkan teleobjektifleri deneme fırsatı bulduk. Diğer ilgimi çeken ve içimde kalan kısım, Nikon'un clean&check hizmetiydi. Buraya Nikon kameranızı verip siz fuarda dolaşırken kontrol edilmesini ve temizlenmesini sağlıyorsunuz. Benim emektar için güzel bir fırsat olurdu ama ne yazık ki fotoğraf makinamı getirmediğim için bu fırsattan yararlanamadım. 


Diğer güzel ve yine bizim pek yararlanamadığımız etkinlikler de fuarın farklı farklı yerlerinde verilen fotoğraf seminerleriydi. Ama ne yazık ki genelde dil olarak İsveççe kullanıldığı için sadece ekranda gösterilenlere bakarak anlama çalışmalarımız da pek sonuç vermedi. Zaman zaman İngilizce duyup dinlemeye çalıştık ama elimizdeki programda hangi seminerin İngilizce olduğu belirtilmediği için çok verimli katıldığımız bir seminer olmadı. 

Onun haricinde uygun fiyatlara fotoğraf makinası ve aksesuarlarını bulmak mümkündü. Bu kadar farklı tripod markası olduğunu bilmiyordum açıkçası. Türkiye'de belli bir kalitenin üstünde sadece manfrotto var benim bildiğim. Bugün fiyatlarıyla çok ilgilenmedim ama belki de benim ilgilenebileceğim segmentin dışında kaldıkları için ben hiç duymamıştım, veya Türkiye'deki pazar çok büyük olmadığından bu markaları pek görmüyoruz. 

Gün boyunca fotoğraf makinamın yanımda olmamasından hayıflansam da güzel bir gün geçirdiğimi söyleyebilirim. Bu tarihlerde yolu buralara düşüp de fotoğrafla ilgilenlere tavsiye ederim. Ama fotoğraf makinanızı yanınıza almayı unutmayın :)

2 Kasım 2013 Cumartesi

Stockholm'de Ev Bulmak

Stockholm'de bir sene geçireceğimizin belli olmasının ilk anından itibaren kara kara düşünmeye başladığımız konu, kalacak yer problemiydi. Çalışacağım hoca, kabul edildiğimi belirten e-postasının hemen ardından Stockholm'de ev bulmanın zor olduğunu belirtip alternatiflerden bahseden bir e-posta daha göndermişti. Gerçekten de ev arama süreciyle oldukça uğraştığımız için, belki aynı durumda kalan birilerine faydası dokunabilir düşüncesiyle hangi yollardan geçtiğimizi anlatan bir yazı yazmak istedim.

İlk alternatif, sadece doktora sahibi araştırmacıların kaldığı Werner-Gren apartmanlarıydı. Werner-Gren; şehrin merkezinde, farklı büyüklüklerde dairelere sahip, oldukça nezih bir mekan. Web sayfasından bilgi edinip baya bir özenmiş, hemen başvuru formunu göndermiştik. Yaklaşık 1 ay bekledikten sonra tekrar e-posta göndererek durumu sorduğumuzda büyük bir hayal kırıklığı yaşadık. Apartmanlarla ilgilenen kişi, yaklaşık bekleme süresinin 18-20 ay olduğunu, bir sene kalacağımızdan dolayı bu süre içinde bize sıra gelmesinin mümkün olmadığını ve başvurumuzun kabul edilmeyeceğini belirten bir cevap verdi. Sözün özü, kısa süreli (en fazla 2 yıl) kalma niyetinde olanların burada kalması mümkün değilmiş.

Bu hayal kırıklığından sonra, zamanımızın da daralmasıyla alternatiflere bakmaya başladık. İlk olarak bizdeki sahibinden.com benzeri bir site olan blocket.se üzerinden yayınlanan ilanları araştırmaya başladık. İlan vermenin de, ilan aramanın da ücretsiz olduğu bu sitede ev, araba ve diğer tüm şeylerin ikinci ellerine ulaşmak mümkün. Bu siteden beğendiğimiz evler için belki 15-20 e-posta göndermişizdir, ancak 5'ten fazla cevap alabildiğimizi sanmıyorum. Özellikle çalıştığım yer Kista'ya oldukça yakın olan Solna'da bir evi kiralamaya oldukça yaklaştık, ama ev sahibiyle yaptığımız ön konuşmadan sonra bir daha haber alamayınca biraz daha telaşlanmaya başladık.

Son olarak biraz daha profesyonel görünen, sadece ev ilanlarının listelendiği bir site olan bostaddirekt.com'daki ilanları incelemeye başladık blocket.se'deki araştırmalarımıza paralel olarak. Öncelerde hem fiyatlarının daha uygun olması, hem de çalıştığım yere yakınlığı sebebiyle şehir merkezinden ziyade biraz daha uzaktaki çevre kasabalara bakıyorduk. Ama zamanımız daraldıkça biraz daha yüksek fiyatlarına rağmen Stockholm merkezdeki evlere yöneldik. Eylül ayı içinde bostaddirekt'teki birkaç ilana ait iletişim bilgilerine erişebilmek için siteye üye olduk. Belirttiğim gibi bu site biraz daha profesyonel çalıştığı için ev ilanlarını görebiliyorsunuz, ama ev sahibi ile iletişime geçmek için gerekli olan bilgileri ancak üyelik ücretini  ödeyenler görebiliyor. Üyelik ücreti de ev baktığınız muhite göre farklılık gösteriyor, bu bedel Stockholm ve çevresinde maksimum. Nihayet Eylül ayı sonunda şu anda yaşadığımız Stockholm merkezindeki evi bulduk ve kiralamayı başardık.

Kiralama sürecimizden de biraz bahsetmek istiyorum. Öncelikle vize ve oturum iznimiz olmadığından, uzaktan kiralama yapmak durumunda kaldığımız için dolandırıcılık gibi durumlara karşı ev sahibinin gerçekten bu eve sahip olduğunu kontrol etmenin yöntemini bulmamız gerekiyordu. İsveç'te kimin hangi adreste yaşadığını veya hangi adreste kimin yaşadığını öğrenebileceğiniz bir site var: ratsit.se. Biz de bu siteyi kullanarak ev sahibinin kimliğini doğrulamış olduk. Yaptığımız skype görüşmesinde de evi detaylı bir şekilde gördük. Ev sahibiyle anlaştıktan sonra 1 aylık kiradan biraz daha az kısmını kapora olarak bankadan gönderdik. Ev sahibi de kontratı iki kopya halinde hazırlayıp imzalayarak bize posta ile gönderdi. Biz kontratı aldıktan sonra ilk kira ve depozitoyu yine banka kanalıyla gönderdik, kontratın bir kopyasını da imzalayarak geri postaladık.  Stockholm'e geldiğimiz ilk gün, ev sahibi (aslında ev sahibimizin Stockholm'de yaşayan kızı) bizi karşıladı ve eve getirdi. Evimiz, internetten gördüğümüz gibi özenle döşenmiş, Stockholm'ün oldukça merkezi bir yerinde. Tren istasyonuna çok yakın olması sebebiyle işe tek araçla yarım saatten daha kısa sürede gidebiliyorum.

İşe gittiğim ilk günde, insanların bir ev bulabilmemize, hem de şu anki yerinde bir ev bulabilmemize karşı gösterdikleri şaşkınlık ve takdir dolu tepkiden sonra nasıl bir yol izlediğimizi yazıp kalıcı hale getirmek istedim. Başta da belirttiğim gibi bizim gibi birilerine faydası dokunursa ne mutlu bana..